Az illatok csoportosítása

Mivel egy parfüm legalább 50-70 illatból tevődik össze, (nem ritka 200, de a hatszáz sem) osztályozási rendszerük is bonyolult. Elemzésük pedig nehezebb, mint egy jó bor analizálása.
1889-ben Eugene Rimmel 18 alcsoportba osztotta az illatokat. (nevéhez kötődik a csoportosítás!)
18 alcsoportba osztotta az illatokat. Az alkotók párolgási sebességének mérésével pedig megkülönböztetik a fej-, szív-, és alapillatot.  A ránk permetezett parfüm illata folyamatosan változik, attól függően, mely illatok párologtak el a használat során. Ezt nevezik illatpiramisnak, amely meghatározó egy parfüm megalkotásánál.

- A fejillat a legillóbb alkotók csoportja, szerepük a figyelemfelkeltés, döntő benyomás keltése, hatásuk gyakran csak néhány percre elegendő.

- A szívillat alkotja a parfüm törzsét, ezek a legfontosabb illatok, legalább négy órán keresztül érezhetőek.

- Az alapillat tulajdonképpen a parfüm fixálóanyagainak összessége, egy napig is érezhető, szerepe egységben tartani az illatkompozíciót, nevezik mélységi vagy hátsó illatnak is.


FEJILLAT - NE DÖNTS ELSŐRE! 

A fejillatot érezzük először, az első pillanatban rögtön befolyásol minket, olyan, mint az első pillanat egy idegen emberrel, az első benyomás! Rögtön eldöntöd, hogy szimpatikus-e vagy sem. Az illattal is így működik, ezért szoktuk azt kérni, hogy várj, ne szimatold meg, mert nem ez a parfüm igazi illata, nem ez fogja befolyásolni az illatodat! Ne hamarkodd el a döntést, csupán az első benyomásra hallgatva! (Itt kell megjegyezni, hogy a csuklóra fújt tesztillatot SOHA nem dörzsöld el a másik kezeddel, ne dörzsöld össze a másik csuklóddal, mert az illatok molekulái összetörnek, így az illat kialakulása már nem olyan lesz, összetörnek és illatuk megváltozik!)
SZÍVILLAT - SZÍVEDIG ÉR, SZÍVEDHEZ SZÓL! 

A közepes illékonyságú öszetevők adják a parfüm test/szívjellegét, a bukéját, amelyek csak pár perccel a kifújás után kerülnek elő. Ez már nagyon erősen meghatározza az illatot, és Téged is. Az itt érezhető illatok tartósabban fognak érződni, így nagyon fontos a szívjegy, amelynek passzolnia kell hozzád!

ALAPILLAT - CSAK TE ÉS AZ ILLAT, A TÖKÉLETES PÁROS! 

Annak kell lennie, hiszen hosszan, tartósan veled van! A nehezebb illatok, a nagyon lassan illó alkotóelemek képezik az alapjegyet. A jó parfüm mindhárom fázisában hasonlóan illatozó anyagok hatnak, így biztosítva az illat harmonikus és folyamatos lefutását.

A parfümkészítők nem csak összekeverik az alkotóelemeket, hanem gondos tervezéssel oly módon alkotják meg a kompozíciókat, hogy a legjobban érvényesüljenek mindhárom fázisban. A parfümművészet lényege is egyben, hiszen az illat a bőrön, az érzés vele kapcsolatban ettől lesz olyan, amit szeretni fogsz!


Minden parfümünk leírásában megtalálhatóak az illatra jellemző illatjegyek, amelyek már önmagában is segítségedre lesznek/vannak parfümválasztásnál. Olvasd át őket, és, ha van olyan összetevő benne, amit szeretsz vagy épp, amit egyáltalán nem tudsz elviselni magadon, a döntésedben szerepet játszanak, így a választás egy kicsit könnyebbé válik és még egy kis parfüm/illatrendszertant is megismersz általuk. Az illatnak olyannak kell lennie, amilyen Te vagy, ami kiegészít Téged és nagyon szép pillanatokkal ajándékoz meg! Fontos tehát, hogy tudd, mitől az az illat, ami! 

Az illatokat csoportosítják még család, vagy típus szerint

A legelterjedtebbek: citrusos, virágos, páfrányos, ciprusos, fás, ámbrás, orientális és a bőr illat.

NEM MINDEN PARFÜMNEK NEVEZETT ILLATSZER PARFÜM!

A csoportosításhoz hozzátartozik még a töménység szerinti  megkülönböztetés is, ez alatt azt értjük, hogy az illóolaj hány százaléka az alkohollal higított parfüm összességének. Ezt a megnevezést a parfüm üvegén és dobozán is feltüntetik.

EdC-Eau de Cologne: ( kölnivíz ) 3-5 % olajtartalom.
EdT- Eau de toilette: 4-8 % olajtartalom,
EdP-Eau de Parfum: 14-18 % olajtartalom,
Parfüm: 20 % olajtartalomtól.

PROUVÉ
PROUVÉ
PROUVÉ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése